fbpx
Stiv nakke
Sliter du med stiv nakke? Ta turen til en kiropraktor på Eir’s Helsehus om du befinner deg i Arendal, Froland eller Kilsund. Søk hjelp for dine nakkeplager i dag.

Sliter du med stiv nakke? Du er ikke alene om dette, og det finnes flere årsaker til problemet. Få utredning og behandling hos Eir’s Helsehus i Arendal. 

Stiv nakke er et av de vanligste problemene man ser på et kiropraktorkontor, og det er mange ulike årsaker til at dette problemet oppstår.

Årsaker til stiv nakke

Det finnes mange ulike årsaker til at vi får smerter i nakken. Mye av det vi gjør til daglig setter seg i nakken og det er nok ikke alltid like lett å vite akkurat hva som forårsaket plagene. Nedenfor beskriver vi nærmere noen av årsakene til at du kan oppleve nakkestivhet. 

Stress og psykiske påkjenninger

Psykiske påkjenninger og stress kan være en av årsakene til at vi får stiv nakke. Hvis vi opplever psykiske påkjenninger eller stress blir kroppen gjerne anspent. Vi strammer musklene i nakken og heiser skuldrene. Hvis vi har anspente muskler over tid vil det før eller siden føre til at musklene blir stive og støle.  

Feil sitte- eller liggestilling

Å sitte eller ligge feil er også en vanlig grunn til at vi får disse plagene i nakken. Mange av oss sitter mye i løpet av en dag på et kontor, og det å ikke sitte ergonomisk riktig kan lett føre til at vi opplever nakkestivhet. 

Du har kanskje opplevd å våkne etter å ha sovet i feil liggestilling og være helt ødelagt i nakken, slik at du så vidt klarer å bevege hodet fra side til side. Dette går gjerne over i løpet av en dag eller to, men er uhyre vondt når det står på.

Statisk arbeid og påkjenninger over tid

Ved å holde på med statisk arbeid over tid, eller bli utsatt for andre fysiske påkjenninger over tid kan du også få nakkesmerter. Dette er fordi ved lite bevegelse eller unaturlige påkjenninger over tid vil nakkemusklene bli irriterte, og stive og støle.

Dårlig syn

Å ha dårlig syn, eller bruke feil briller kan også være en årsak til at vi får stiv nakke fordi vi anstrenger øynene, og dermed spenner nakkemuskulaturen samtidig. 

Symptomer på sykdom

Det er også sentralt å huske på at stiv nakke kan være symptomer på sykdom eller andre tilstander. Det er ikke dermed sagt at årsakene nevnt ovenfor er grunnen til at du har fått stiv nakke. 

Følgesymptomer ved smerter i nakken

Med stiv nakke kan det også komme plagsomme og vonde følgesymptomer. De vanligste er at smerten går videre ned til skuldrene og armene, svimmelhet og migrene/hodepine. Heldigvis er dette noe en kiropraktor har erfaring og kompetanse til å hjelpe deg med.

Hva er kiropraktikk?

Kiropraktikk er en behandlingsform som fokuserer på skjelett, nerver, ledd og muskler. I Norge har den vært godkjent som en medisinsk behandlingsform siden 1988 og er svært populær.

En kiropraktor diagnostiserer, behandler og forebygger videre problematikk, sykdom og feilfunksjoner i nettopp muskler, ledd, nerver og skjelett. Dette gjøres for at pasienten skal få tilbake normal bevegelighet og funksjon i kropp og nervesystem. 

I behandlingene som gjennomføres brukes vanligvis spesifikke håndgrep til å utføre smertefrie og raske manipulasjoner for å løsne opp eller sette ting på plass igjen. Flere kiropraktorer gir også livsstiltips om trening, arbeidsstillinger, kosthold og løfteteknikker, slik at pasienten selv kan ta ansvar for sin egen restitusjon.

Behandle stiv nakke

Å ha vondt i nakken er svært vanlig i dagens samfunn, mye på grunn av at mange av oss sitter mye med mobilen, sitter mye på arbeidsplassen, at vi ligger feil når vi sover, eller trener på feil måte. Mye stress gjør at mange av oss går med skuldrene hevet gjennom dagen, som igjen kan føre til stiv og vond nakke. 

I vinterhalvåret er det spesielt mange som merker at de blir stive og anspente, fordi man spenner musklene når man fryser. Andre grunner kan være bruk av feil briller, overvekt eller inaktivitet. Det er derfor ekstra viktig å trene og være i bevegelse om du sliter med stiv nakke. 

Kiropraktoren begynner med å finne ut akkurat hvor smerten sitter, og starter deretter å finne årsaken til smertene, for så å finne den beste mulige behandlingen som kan løse problemet. Dette gjør de gjennom diverse undersøkelser, blant annet manuelle og kliniske undersøkelser, samt røntgen dersom det skulle være nødvendig.

Vanlig behandling for stiv nakke

Hvordan nakken din skal behandles avhenger av hva plagene skyldes. Årsaken til smertene og stivheten vil kiropraktoren lete etter under utredningen. Dersom problemene mistenkes å ha medisinske årsaker, vil du bli rådet til å oppsøke lege for videre utredning. 

En kiropraktor bruker vanligvis ulike teknikker og metoder med hendene sine for å behandle sine pasienter. Disse skal gi deg tilbake normal funksjon og bevegelighet i muskler, nervesystem, ledd og bindevev. 

Vanlige behandlinger som gjøres av kiropraktor er muskulære teknikker, tøyninger, stabiliserende trening, spesifikk leddbehandling, nevrologiske vurderinger og diverse veiledning i form av råd og øvelser.

Les også: Leddsmerter Arendal

Hva kan du gjøre selv?

Noe av det viktigste for å bli kvitt nakkeplagene dine er det du kan gjøre selv. Kiropraktoren vil gi deg tips og råd om ting du må huske på å gjøre selv eller unngå, øvelser som kan hjelpe og lindre, og vise deg riktige sitte- og liggestillinger. Nedenfor har vi ramset opp noen tiltak du kan gjøre selv for å forbedre og forhindre stiv nakke.

Stress ned

I dagens samfunn er det svært vanlig å la seg selv gå rundt med høye skuldre. Vi har mye å gjøre og legger et svært høyt press på oss selv. Vær bevisst på spenninger som skjer i kroppen når du stresser, og hva det gjør med deg. Legg inn pauser og fokuser på å stresse ned så mye du kan for å unngå å få stiv nakke.

Beveg deg

Å holde seg aktiv og få kroppen i bevegelse både hjelper og forebygger plager som smerter i nakken. Dette kan være alt fra å gå turer til sykling, langrenn eller gruppetimer på et treningssenter. Riktig fysisk aktivitet er et godt tips mot nakkeplager. Er du usikker på øvelser kan du få disse vist av en kiropraktor eller annet fagpersonell.

Massasje

Sliter du med stiv nakke kan det virke både behandlende og lindrende å løsne opp musklene ved å massere muskulaturen i nakkeregionen. Få hjelp av noen andre eller kna dine egne skuldre og nakke.

Kaldt eller varmt 

Om du får akutte smerter kan du legge en ispose på nakken, der smerten er lokalisert. La den bli der i rundt 15 minutter og gjenta dette etter en time. Er musklene slitne og ømme legger du heller varme på. 

Strekk og tøy ut 

Ta pauser i løpet av dagen der du strekker ut muskler i nakke, skuldre, rygg og armer. Slik varmer du opp musklene og gjør dem mindre sårbare for skader og slitasje.

Om Eir´s Helsehus

Eir´s Helsehus er en tverrfaglig klinikk som tilbyr behandling innen sportsmedisin og kiropraktikk. Vi holder til rett utenfor Arendal sentrum og drives av kiropraktor Alf Simen Nordbø. 

Hvis du er plaget med smerter nakken, ta kontakt med Eir’s Helsehus i dag og bestill en konsultasjonstime. Vår kiropraktor i Arendal er erfaren og klar til å bistå deg på veien tilbake til en smertefri hverdag.

Kontakt oss

Ring oss på 902 84 454 for mer informasjon eller bestill en time via Pasient Sky på våre nettsider. Klinikken er åpen på hverdager fra kl. 08:00 til 18:00, og lørdager fra kl. 09:00 til 13:00.