fbpx

Kiropraktikk

Kiropraktikk ble grunnlagt av D.D. Palmer i 1895 i Davenport, Iowa, USA. Historien sier at Palmer, en selvlært behandler, utførte en justering på ryggraden til en mann ved navn Harvey Lillard. Lillard hadde vært døv i 17 år, og Palmer hevdet at etter justeringen kunne Lillard høre igjen. Dette øyeblikket regnes som fødselen av kiropraktikk.

Palmer utviklet teorien om at manglende normal nervefunksjon, forårsaket av ryggradsforstyrrelser, kunne påvirke helsen negativt. Han introduserte begrepet “subluksasjon”, som refererer til en tilstand der ryggvirvlene er ute av posisjon og påvirker nervefunksjonen. Palmer hevdet at ved å korrigere subluksasjoner gjennom manuelle justeringer, kunne kroppens helbredelsespotensial frigjøres.

D.D. Palmers sønn, B.J. Palmer, videreutviklet og utvidet kiropraktikkens teorier og praksis. Han grunnla Palmer School of Chiropractic, som ble en av de første kiropraktorskolene.

Kiropraktikk møtte imidlertid tidlig motstand fra den etablerte medisinske profesjonen, som mente at praksisen manglet vitenskapelig grunnlag:

I 1987 var det en betydningsfull hendelse innen kiropraktikkens historie kjent som “Wilk vs. American Medical Association” (AMA). Dette var en rettssak som involverte en gruppe kiropraktorer som saksøkte American Medical Association og andre helseorganisasjoner for påstått konspirasjon og usaklig praksis mot kiropraktikk.

Wilk-saken ble anlagt av Dr. Chester A. Wilk og fire andre kiropraktorer. De hevdet at AMA og andre organisasjoner hadde samarbeidet for å undertrykke kiropraktikk som et legitimt helsevesen og for å skade kiropraktorers omdømme. Sentralt i saken var påstander om at AMA aktivt prøvde å begrense konkurransen fra kiropraktorer ved å påvirke forsikringsbransjen og andre helseorganisasjoner for å utelukke kiropraktisk behandling.

I 1987 ble rettssaken avgjort i favør av Wilk og de andre kiropraktorene. Domstolen fant at AMA hadde vært involvert i en konspirasjon for å begrense konkurransen fra kiropraktikk, og dette ble ansett som en urettferdig praksis i strid med Sherman Antitrust Act. Som et resultat av denne rettssaken, ble AMA dømt for usaklig praksis, og de ble tvunget til å endre politikken sin som hadde vært negativ mot kiropraktikk.

Wilk-saken ble en viktig milepæl for kiropraktikkens anerkjennelse og legitimitet innenfor det bredere helsevesenet. Det markerte en seier for kiropraktorer og bidro til å endre holdningen til helseorganisasjoner mot kiropraktikk. Etter denne rettssaken ble det sett økt samarbeid mellom kiropraktorer og andre helsevesenpraktikere, og det bidro til å skape et mer inkluderende helsevesen.

Generelle helsefordeler:

 1. Håndtering av smerte: Kiropraktikk er effektiv for å lindre rygg-, nakke- og hodesmerter gjennom manuelle justeringsteknikker.
 2. Fremme helbredelse: Kiropraktisk behandling stimulerer kroppens naturlige helbredelsesprosesser ved å forbedre blodsirkulasjon og redusere betennelse.
 3. Støtte immunsystemet: En velfungerende ryggrad antas å bidra til et sterkt immunsystem, noe som kan styrkes gjennom kiropraktisk behandling.
 4. Forbedre holdning: Korrigering av ryggraden kan forbedre kroppsholdningen, forebygge ryggproblemer og støtte optimal mekanikk.

Sikkerhet og risikofaktorer:

 1. Generelt trygt: Kiropraktikk betraktes som en trygg behandlingsform når utført av kvalifiserte fagpersoner.
 2. Sjeldne bivirkninger: Alvorlige bivirkninger er sjeldne, men det kan forekomme milde smerter eller ømhet etter justeringer.
 3. Individuelle forskjeller: Risikofaktorer kan inkludere eksisterende helseforhold, alder, eller tidligere skader, og disse bør diskuteres med kiropraktoren før behandling.
 4. Sikker for gravide: Kiropraktikk kan tilpasses for gravide kvinner og er generelt ansett som trygt under svangerskapet.

Forskjellige pasientgrupper:

 1. Idrettsutøvere: Kiropraktikk er populært blant idrettsutøvere for å forbedre fleksibilitet, forebygge skader og optimalisere prestasjon.
 2. Eldre voksne: Eldre kan dra nytte av kiropraktikk for å håndtere aldersrelaterte plager som leddstivhet og redusert bevegelighet.
 3. Barn og ungdom: Kiropraktikk kan tilpasses for barn og ungdom med hensyn til deres voksende kropper og spesifikke helsebehov.

Mens kiropraktikk generelt er trygt, er det viktig å være åpen om helsehistorie og eventuelle bekymringer. Individuelle forskjeller kan påvirke hvordan en person responderer på behandling, og en grundig konsultasjon med en kiropraktor vil hjelpe til å skreddersy en trygg og effektiv behandlingsplan.

Våre tjenester

Biophotomodulation

Behandling med Laser Bruksområeder: De potensielle kliniske fordelene ved lavnivå laserterapi (LLLT) eller fotobiomoduleringsterapi (PBMT)basert på kliniske studier og forskningsresultater. Disse fordelene er ofte knyttet til bruken av LLLT eller PBMT for…

Kiropraktikk

En kiropraktor er helsepersonell som fokuserer på behandling av skjelett, muskler og nervesystem.  Kiropraktikk gir en rekke generelle helsefordeler som bidrar til totalt velvære. Kiropraktorer fokuserer på forholdet mellom ryggraden og…

Løfteteknikk

Introduksjonskurs i enkle løft med kettelbell Styrketrening gir mange fordeler for generell helse og trivsel. Å delta regelmessig i styrketreningsøkter, også kjent som motstandstrening eller vektløfting, hjelper med å bygge og…

Rehabilitering

Individuelt tilpasset rehabilitering av diverse funksjoner og egenskaper Funksjonell nevrologisk rehabilitering er et spesialisert felt innen helsevesenet som fokuserer på vurdering og behandling av personer med nevrologiske lidelser og tilstander som…